Vrganj
BOLETUS EDULIS

Vrganj je poznat i kao "kralj pečurki" i jedna je od najkvalitetnijih i vrlo ukusnih pečurki našeg podneblja. Ukus vrganja podseća na orahe, a miris je specifičan i po njemu ga nazivamo "vrganjski". U kulinarstvu se koristi celo telo vrganja koje je kod mladih primeraka tvrdo i jedro. Pogodan za pripremu čorbi i raznih vrsta jela i sosova. Gotovo da nema sosa u koji se ne bi uklopio vrganj, bilo da se priprema za mesna ili riblja jela kao i testenine.

 

Svež

Zamrznut

Sušeni

 

U salamuri
U vinskom sirćetu

U marinadi

Grilovan

 


Lisičarka
CANTHARELLUS CIBARIUS

Lisičarka je delikatesna pečurka, može se konzumirati i u sasvim sirovom stanju. Meso lisičarke je čvrsto, belo, miriše najčešće na kajsije, ali i na biber. Poseduje izuzetna lekovita svojstva, zbog kojih se sve više ceni. Lisičarka je bogata vitaminima A, B, C i D2. Nije previše ljuta, a pogodna je za marinade, gulaše, čorbe, i odlično se kombinuje sa jajima. Odlična je i sirova kao salata uz dodatak malo soli i maslinovog ulja.

Svež

Zamrznut

Sušeni

U salamuri
U vinskom sirćetu
Grilovan

 


Jajčare
AMANITA CEASAREA

Jajčara je najlepša i jedna od najukusnijih i najlakše svarljivih vrsta pečuraka koja, sa pravom, nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko - carska. Jajčara je poznata i kao knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je jajčara bila poznata i u starom Rimu gde je bila veoma cenjena. 
Priprema se na sve poznate načine, a može se jesti čak i sirova kao salata, sa uljem, limunovim sokom i solju.

Svež
Zamrznut

Crna truba
CRATERELLUS CORNUCOPIOIDS

Crna truba je jedna od najboljih pečurki, izvanrednog ukusa i arome. Crna truba je velika poslastica, a pogotovu je dobra kad se osuši, samelje i upotrebljava u prahu kao začin za čorbe, sosove, pečeno meso i drugo. Suvu crnu trubu pre upotrebe, treba potopiti u mlakoj vodi (ili mleku). Može se pripremati kao i svake druge pečurke, a najbolja je u sosu uz testenine.


Svež
Zamrznut
Sušeni

 


Rujnica
LACTARIUS DELICIOSUS

Rujnica ili brinovka (Lactarius deliciosus) vrsta je jestive i vrlo ukusne gljive iz porodice Russulaceae. Klobuk je 5-12 cm širok i manje ili više mesnat. U mladosti je konveksan, a kasnije postaje ulegnut kao lijevak i poprima narančastocrvenu boju. Jasno su vidljivi koncentrični krugovi, koji, kada gljiva ostari, postanu zelene mrlje. Tada se rub uvrne, a klobuk postanje mazav. Listići su gusti, narančaste boje, a kada ih se pritisne, postanu zelenkasti. Stručak je 3-8 cm visok, cilindričnog oblika, a na dnu je malo tanji. Narančaste je boje. Pun je dok je gljiva mlada, ali postane šupalj kada ostari. Meso je vrlo ugodnog mirisa Spore su eliptičnog oblika, smeđe boje, veličine 7-9x6-7 µm. Rujnicu je moguće zamijeniti sa nekoliko sličnih, ali jestivih vrsta(L.salmoneus,L.sanguifluus,L.semisanguifluus). Također je moguća zamjena sa brezovkom (Lactarius torminosus), koja je otrovna, ali koja raste ispod breza i ima dlake na cijelom klobuku,te nema narančasto obojen mliječni sok.

 

Svež
Zamrznut
Sušeni
U salamuri
U vinskom sirćetu

 


Smrčak
MORCHELLA ESCULENTA

Smrčak je jedna od najboljih pečurki uopšte i jedna od najomiljenijih pečurki kod svih naroda. Celo telo smrčka je šuplje, meso bledo, građe kao od voska, ali je čvrsto kao hrskavičavo. Smrčak se može pripremati na razne načine kao i druge pečurke. Budući da je smrčak iznutra šupalj može se i puniti. Jedinstvenog je mirisa koji je umnogostručen kada je suv i tada je najcjenjeniji kao dodatak sosovima, čorbama i svim čudima gastronomije što jelima daje još intenzivniju aromu.


Svež
Zamrznut
Sušeni

 


Tartuf

Tartufii su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu Pored izuzetnog ukusa, cuvena je po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da deluje na potenciju i vitalnost celog  organizma. Najbolja je - 'Hrana za mozak'. Njegove aktivne materije deluju kao neutrotransmiteri i obnavljaju  sive celije. Na taj način poboljšava sposobnosti učenja, pamćenja,  koncentracije i mentalne izdržljivosti. Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna  mesnata tela, obično nepravilno okruglog oblika. Na površini  tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa.  Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem.  Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojneživotinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi  životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od10 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum.  Prvi su Francuzi počeli sa uzgajanjem tartufa i danas su, zajedno s Italijanima njihovi najveći uzgajivači, ali i najverniji konzumenti. Manje poznata osobina tartufa je njegovo izuzetno lekovito svojstvo. 


Svež
Zamrznut
Oslobodjenja 29, 11090 Beograd ; Tel 063/274-344, Fax: 011/3056-718